Op zaterdag 9 september 2023 tijdens Open Monumentendag opende Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen met het commando “fok aan” de met nieuwe masten uitgeruste zeillogger Balder VL92. Tijdens de 7-jaarlijkse keuring in november 2022 bleek de staat van de masten zodanig dat er een beslissing genomen moest worden om de houten masten te repareren of te vernieuwen. Gezien het ongeluk op Terschelling waarbij een mast afbrak met fatale gevolgen werd gekozen voor vernieuwing. De volgende vraag is “hout” of “staal”. Ofwel “authentiek” of “duurzaam”. Het bestuur van de Stichting Zeillogger Balder heeft toen besloten te gaan voor duurzaam. De masten zijn gemaakt door de firma van Slobbe uit Schiedam. Het ontwerp is van Joost Kalkhoven. Het resultaat mag er zijn. Trots ligt de meer dan 110 jaar oude Balder VL92 weer in de Vlaardingse Oude Haven op zijn vaste ligplaats bij Museum Vlaardingen.

Voor meer info, klik op "lees meer"

Bijgewerkt: 11 september 2023

Na de openingswoorden van Henk van Beek, voorzitter van de Stichting Zeillogger Balder gaf Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen een toespraak voor de genodigden. 

Met enthousiasme sprak hij zijn waardering uit voor het bestuur en vrijwilligers. In zijn enthousiasme noemde hij een aantal belangrijke feiten uit de Vlaardingse geschiedenis

 

Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen opende met het commando “fok aan” de met nieuwe masten uitgeruste zeillogger Balder VL92.

Leanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen deed een duit in het zakje

De masten zijn gemaakt door de firma van Slobbe uit Schiedam. Het ontwerp is van Joost Kalkhoven. Als dank kreeg de her van Slobbe een mooie fot van de Balder 

Het resultaat mag er zijn. Trots ligt de meer dan 110 jaar oude Balder VL92 weer in de Vlaardingse Oude Haven op zijn vaste ligplaats bij Museum Vlaardingen.

de Balder VL92, klaar voor een volgend evenement 

VL92 BALDER – EEN NIEUW LEVEN VOOR DE HARINGLOGGER

Het was een bewogen moment op zaterdag 10 september 2022 toen de voorzitter van de Stichting Zeillogger Balder, Henk van Beek, het eerste exemplaar van het boek over de restauratie van de laatste originele zeillogger Balder VL92 uit mocht reiken aan de Burgemeester van Vlaardingen, Bert Wijbenga. Dit gebeurde in de expositieruimte aan boord in het tonnenruim waar voorheen de tonnen met haring lagen.

Na een bewogen en werkzaam bestaan is de haringlogger VL 92 Balder, bouwjaar 1912, in het museale circuit terecht gekomen. Ruim 100 jaar oud, waarvan vele jaren op zee gezworven, is het schip in 1977 bezit gekomen van het Scheepvaart Museum Amsterdam. Dit museum heeft het schip, tijdens een jarenlange restauratie, teruggebracht in haar authentieke staat waarna het is toegevoegd aan haar collectie. In 2006 is het schip in handen gekomen van het toenmalige Visserij Museum in Vlaardingen. Terug in de plaats waar het ook was gebouwd en ook haar eerste thuishaven. Omdat al spoedig duidelijk werd dat de staat waarin het schip zich bevond een grootschalige restauratie noodzakelijk maakte is hiervoor in 2010 de Stichting Zeillogger Balder opgericht met als doel de Balder te behouden als maritiem erfgoed. Het oprichten van een aparte stichting was noodzakelijk omdat bij een eerste inventarisatie al duidelijk werd dat een restauratie zowel financieel als technisch zeer omvangrijk zou worden. Uiteindelijk werd het schip twee jaar van 2013 tot 2015, onder handen genomen door scheepswerf Bocxe in Delft. Vrijdag 23 januari 2015 arriveerde het schip terug in Vlaardingen en een dag later lag het schip weer op de vertrouwde plek bij Museum Vlaardingen. In dit boek, welke een uittreksel is van het reeds eerder door Henk van Beek opgemaakte zeer gedetailleerde restauratieverslag wordt uitgebreid ingegaan op alle fasen van het project. Dit alles, geïllustreerd met bijbehorende foto’s en tekeningen, laat zien wat er in de 10 jaar welke de restauratie in totaal heeft geduurd is gepresteerd. Van voorbereiding, daadwerkelijke door de werf uitgevoerde restauratie tot de afbouw welke in eigen beheer is uitgevoerd. Een ieder welke betrokken is geweest bij dit project kan trots zijn op het uiteindelijke resultaat. Een Vlaardings icoon, gebouwd in Vlaardingen, gevaren voor een Vlaardingse reder en nu te bezichtigen in de Oude haven van Vlaardingen en een welkome gast op evenementen in binnen en buitenland. Een mooi naslagwerk en een handleiding voor hen die een vergelijkbaar project willen starten. Het boek is te koop voor eur 15.00 in Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG in Vlaardingen.

  • Titel: Een nieuw leven voor de haringlogger VL.92 Balder
  • Ondertitel: Verslag van de restauratie 2010-2020
  • ISBN/EAN: 978-90-9036340-0
  • Uitgever: Stichting Zeillogger Balder ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
  • Aantal pagina’s: 76
  • Verschijningsvorm: Paperback/softback

De Balder in Maassluis tijdens de Nautische Dagen in 2022

Tekst: Ernst Lohmann/Henk van Beek

Foto's: Ernst Lohmann