Het beeldje van de treurende vrouw staat op begraafplaats Emaus in Vlaardingen

Voor meer info: klik op "lees meer"

Bovenstaande foto is genomen in 2007 en het lijkt op een levensgrote voorstelling van een treurende vrouw. De foto is genomen op de Gemeentelijke Begraafplaats Emaus. Het beeldje is echter slechts 40 cm hoog. De hardstenen sokkel is 1.18m. Het staat een stukje voorbij de ingang op een groen, rustgevend grasveld. Maar wat is de achtergrond van het beeldje?

Het is een bronzen beeldje gemaakt door de Belgische kunstenaar Willy Kreitz. Het beeldje is een eerbetoon aan de vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun man of kinderen verloren. Het is aangekocht in 1964 door het gemeentebestuur op advies van de bekende H.K. van Minnen, toenmalig wethouder. Het stond op een expositie in Oldebroek in Gelderland. Het is onthuld op 4 april 1965. De vrouw heeft een arm om haar been en de andere arm voor haar hoofd.

Kunstenaar Willy ofwel Wilhelm Kreitz was een Belgische kunstenaar die geboren is in Antwerpen op 21 september 1902. Hij is overleden in Ukkel op 3 juli 1982. Hij was niet alleen beeldhouwer, maar ook ijshockeyer. Hij studeerde in zijn geboorteplaats Antwerpen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij ontving diverse prijzen en nam deel aan diverse tentoonstellingen. Als traditioneel beeldhouwer maakte hij sculpturen en standbeelden. Als ijshockeyer nam hij deel aan de Europese kampioenschappen in Wenen in 1927 en aan de Olympische Winterspelen in 1928. Maar als beeldhouwer nam hij deel aan de kunstwedstrijden van de Olympische Spelen in 1936 in Berlijn.

Een aantal jaren geleden zijn de gebouwen van begraafplaats Emaus compleet gerenoveerd. Ook zijn de graven waar nodig gereinigd en geïnventariseerd. Er wordt op deze begraafplaats ook nu nog regelmatig begraven. Deels voor mensen die nog grafrechten hebben, anderen die aangegeven hebben hier graag begraven te worden na overlijden. Dit laatste is mogelijk omdat graven zijn geruimd waardoor ruimte vrij kwam voor nieuwe graven. Het groen wordt goed onderhouden. Het hele complex lijkt nu meer op een stadspark. Er is nu ook een ingang aan de andere kant, bij de Vlaardingse Vaart. In Vlaardingen hebben we het meestal gewoon over “het Graf”. Iedereen weet wel dat er dan Begraafplaats Emaus bedoeld wordt en niet het “nieuwe Graf” in Holy, de Begraafplaats aan de Olmendreef.

Het zal bekend zijn dat als iemand navraag doet naar iemand die is overleden, er wordt gezegd: “die ligt achter de molen”.

De geschiedenis van begraafplaats Emaus, waar begraven wordt sinds 1823 is op zich boeiend en wellicht zullen we dat nog een keer nader belichten.