De aanleiding om aandacht te besteden aan bijgaande gevelversiering over Benzo in de Zomerstraat is een bijzondere.

Wilt u mee weten? Klik op "lees meer" of op "BENZO"

Een vriend en oud-collega uit Houston, Texas was recent in Nederland waarbij hij bij ons even aan kwam. Terug in de U.S.A. schoot hem te binnen dat hij vroeger een Benzo fiets had om van Bruinisse naar Zierikzee te fietsen om zo naar de Mulo te gaan. Zelf gekocht en opgespaard met zegeltjes. Volgens hem was een Benzo fiets een stuk goedkoper dan een fiets van Batavus of Gazelle. Schriftelijk besteld en voor de deur afgeleverd en betaald (incasso). Je kon de fiets ook rechtstreeks bij de fabriek afhalen en dan kreeg je nog een flinke korting. Maar Vlaardingen was toch wat ver voor iemand uit Bruinisse. Het was een gewone fiets zonder versnelling, maar wel met terugtraprem, wat ze in Zeeland een vromstomper noemen. Door weer en wind en nooit problemen. Dat zal menig Vlaardinger met ooit een Benzo fiets bekend voorkomen. Wat hij niet meer wist is dat deze fiets uit Vlaardingen kwam. Benzo was een echte Vlaardingse fietsenfabriek, eigendom van de familie Bakker. Er was ook nog een andere fietsenfabriek in Vlaardingen, Kuchler in de Kerksteeg met de Excelsior fietsen.

De geschiedenis van Benzo gaat terug tot begin twintigste eeuw. Op de gevelreclame staat 1904 in Vlaardinger-Ambacht. Op Internet komen de jaartallen 1904, 1906 en 1909 voor als het begin van Benzo. In ieder geval verhuist de heer Bakker in 1918 van Overschie naar Vlaardinger-Ambacht. In 1919 verhuist Benzo naar Hoogstraat 55 in Vlaardingen. Daar heeft het bedrijf heel lang gezeten, met een achteringang aan de Westhavenplaats. In 1964 kwam de verhuizing naar de Gedempte Biersloot. Benzo had ook nog winkels in andere steden, zoals Den Haag, Delft en twee in Rotterdam. In Rotterdam Zuid was de winkel gevestigd naast de herenmodewinkel van de linksbuiten van Feyenoord, Coen Moulijn. Uiteindelijk was het nog alleen een fietsenwinkel aan de Gedempte Biersloot en het einde kwam in 1984/1985.

In 2018 was er in de Watertoren aan de Van Linden van den Heuvellweg 2B een expositie over Benzo. Op internet is ook te vinden dat er een steen uit de schouw van het huis van de familie Bakker is gered met een antieke fietser met hoge hoed en de letters Benzo. Het is niet duidelijk wat daar mee is gebeurd. Maar het is wel bewaard gebleven.

Rijwielhandelaar Jan de Graaf aan de Lepelaarsingel blies recent nieuw leven in het Merk. Ook Benzo gaat met de tijd mee en produceert nu alleen E-bikes. Zoals Jan de Graaf zegt: “De fiets met een sterk verhaal vanuit het verleden en met de kwaliteiten en technieken van nu.”

In Vlaardingen zei men, zeker bij die mensen die een ander merk fietsen hadden dat de naam Benzo stond voor: “Brengt Ellende en Narigheid Zonder Ophouden”

Een werknemer van Benzo die dat een keer in de werkplaat terloops uit zijn mond liet vallen kreeg bijna ontslag. Het is en blijft gewoon “Bakker en Zonen”

Uit het feit dat er nog steeds Benzo fietsen rondrijden en er nog steeds onderdelen te koop zijn, kunnen we concluderen dat het klopt wat mijn vriend uit Houston zei:

“het waren simpele, doch degelijke en oersterke fietsen”.