In Vlaardingen hebben we bijzondere kunstwerken waar we regelmatig aan besteden. De zogenaamde vier elementen is een kunstwerk van Dike Hof. Alhoewel de kunstwerken overdag ook goed te zien zijn, is het meest opvallend in de avond of nacht. In ieder geval als het donker is.

Voor verdere info over de 4 elementen, zie "lees meer",

Het zijn vier lichtkunstwerken op markante en beeldbepalende gebouwen in Vlaardingen. Het zijn aarde, hemel, water en vuur.

“Aarde” staat in neonletters op het voormalige koetshuis van begraafplaats Emaus. Op een begraafplaats wordt iemand inderdaad ter aarde besteld. 

“Hemel” staat op de kerktoren van de Room Katholieke Sint Joannes de Dooperkerk aan de Hoogstraat. De kerk is in de jaren 50 afgebroken en zelfs de opvolger staat er al niet meer. Maar de toren, ondertussen van de gemeente Vlaardingen, is gelukkig blijven staan. Maar het woord “Hemel” op een kerktoren is makkelijk te verklaren.

Het derde kunstwerk is het woord “Water” en staat op de voormalige watertoren aan de “van Linden van den Heuvellweg”. Reeds lang buiten gebruik als watertoren, maar nu een horeca gelegenheid. Het vierde kunstwerk is het woord “vuur” en staat heel toepasselijk op de slangentoren van de oude brandweerkazerne. Tesamen vormen ze het kunstwerk “vier elementen”. Het kunstwerk is bedacht, ontworpen en uitgevoerd door de Vlaardingse kunstenares Dike Hof.

Het geeft sinds 2009 uitdrukking aan het cultuurhistorische erfgoed van Vlaardingen.

Er is ondertussen een vijfde kunstwerk van Dike Hof aan toegevoegd.

Er was ooit een plek in Vlaardingen waar alle vier de kunstwerken te zien waren. Dat was bij Begraafplaats Emaus, een paar meter van de ingang. Door nieuwe bebouwing achter de brandweerkazerne en bij de watertoren is dat nu niet meer zo, maar men hoeft niet ver te lopen om ze toch allemaal te kunnen zien, al is het niet meer allemaal tegelijk.

Vlak voor de ingang van Begraafplaats Emaus is deze foto gemaakt. Water op de watertoren, vuur op de slangentoren van de Brandweer 

Water op de watertoren met de vlag van de Oekraine in top

Het vijfde kunstwerk is de “Overkant” en staat eigenlijk helemaal niet in Vlaardingen, maar aan de Overkant. Het kunstwerk staat sinds 2018 bij het bedrijf Inspecturate B.V. aan de Petroleumweg op de Vondelingenplaat. Het kunstwerk is ook van de Vlaardingse kunstenares Dike Hof en vormt eigenlijk met de 4 elementen een geheel.

Het kunstwerk is 3 meter hoog en 16 meter breed en staat recht tegenover het Westerhoofd aan de Nieuwe Maas. Het is ook goed te zien vanaf het Oosterhoofd en de Maasboulevard inclusief het Delta Hotel. Ook dit kunstwerk is het mooiste in het donker of zoals op bovenstaande foto als het al een klein beetje donker wordt.

Op vrijdagavond 9 maart 2018 vond de City Light Xperience plaats, de opmaat voor het vijfde kunstwerk. Dit was een wandeltocht langs de “vier elementen” waaraan een kleine 400 kinderen en volwassenen wandelden met lichtjes en lampionnen. De lange sliert lichtjes zette de binnenstad mooi in het licht. Uiteindelijk werd het kunstwerk op 2 oktober 2018 onthuld door toenmalig Burgemeester Annemiek Jetten. Vier kinderen gingen per watertaxi naar de overkant waarbij zij het kunstwerk ontstaken. Vanaf het Delta Hotel zien de genodigden hoe het geesteskind van Dike Hof na een voorbereiding van vier jaar zich ontpopt.

In 2018 vertelde Dike Hof terecht dat er in geen enkele stad het begrip “Overkant” zoveel lading heeft als in Vlaardingen. Zij is een Shell-kind wat wil zeggen dat haar vader bij de Shell aan de Overkant werkte. Maar aan de overkant waren meer bedrijven, zoals de kunstmestfabriek de Albatros. Dat bedrijf werd in 1988 overgenomen door het Finse Kemira en ondertussen ook alweer een tijd geleden gesloten. Ook de werknemers van de Albatros werkten aan de “Overkant”. De vele bootverbindingen, met veren en ponten, zorgden voor de aanvoer en afvoer van personeel dat werkte aan de “Overkant”. Eigenlijk tot de opening van de Beneluxtunnel in 1967.

Maar ruiken we in Vlaardingen nog af en toe een chemisch luchtje dan zeggen we nog steeds “dat komt van de Overkant”.

Voor zowel de “vier elementen” als de “Overkant” is de “Stichting Verder Kijken” opgericht. Deze stichting zorgde voor de fondsenwerving. Dike Hof dacht eerst dat het kunstwerk te groot zou worden. Er zijn allerlei berekeningen gemaakt en wat het geworden is ziet er gewoon goed uit. Maar bij het maken van foto’s van schepen en met name de cruiseschepen, valt het kunstwerk helaas in het niet. Dat ligt meer aan de schepen dan aan het kunstwerk.

Dit vijfde kunstwerk zorgt voor een mooie culturele wandelroute zoals de historische route van ’t Oft naar ’t Oofd, een route die vroeger veel op zondag werd gelopen, maar ook door verliefde stelletjes die elkaar het hof maakten. 

Het is de moeite waard eens langs alle vijf kunstwerken te lopen of te fietsen