In 2014 op een windstille zondagochtend waren er mooie plaatjes te maken in Vlaardingen

“Wikkel of Wokkel? Het blijft een Twist.”

De Wokkel die eigenlijk de Twist heet

Bijgaande foto zou gebruikt gaan worden voor een project wat nooit is doorgegaan. Maar het kreeg wel een titel mee: “Wikkel of Wokkel? Het blijft een Twist.”

De brug over de Vlaardingse Vaart is in 2009 geplaatst en wordt heel veel gebruikt door fietsers en voetgangers. Eigenlijk had die brug er al jaren eerder moeten komen. De brug geeft een behoorlijk kortere verbinding voor fietsers tussen de Holy en de Westwijk, maar ook vanuit de Holy naar de Broekpolder of verder naar Maasluis en Maasland.

De onderdelen van de brug zijn ter plekke gemonteerd in een tijdelijke werkplaats. Het plaatsen van de 42 meter lange brug indertijd trok behoorlijk wat toeschouwers. De brug werd eerst op trailers geplaatst en met behulp van kranen en een ponton op de uiteindelijke plek gezet. De brug heeft 400 stalen kokers die aan elkaar zijn gelast. De vuurrode kleur is in de loop der jaren wat aan het vervagen. De uiteinden van de brug zijn 90 graden gedraaid ten opzichte van elkaar, wat de door bureau West 8 ontworpen brug een bijzondere aanblik geeft.

Op zaterdag 28 mei 2011 werd de brug officieel geopend door een lint door te knippen door Wethouder Hans Versluijs aan de kant van de Broekpolder en Ben van der Velde aan de kant van het voormalige Holy Ziekenhuis Wethouder Jan Robberegt opende de brug vanaf het water op de fluisterboot Andante. Dat gaf op zich nog wel enige problemen. Jan kwam een meter tekort om het lint door te knippen. De band Thalita zorgde voor de muzikale omlijsting.

Sindsdien staat de brug als een huis, alhoewel de toegangspaden wel regelmatig verzakken, wat in 2020 nog is verholpen.

De naam Twist is er niet echt ingekomen bij de Vlaardingers, maar we zijn er wel blij mee. We blijven hem toch gewoon de Wokkel noemen.

De Vlaardingse Vaart

De Vlaardingse Vaart

Bij het kulkebruggetje

Het Buizengat

De Molen Aeolus

Het Buizengat

Het Buizengat

Vlaardinger Driesluis met de toren van de RK kerk

de Haven met Woningen aan de Havenstraat

De haven met voormalig bankgebouw

De Oude Haven Brug

toenmalige Irish Pub, de kerktoren en de Visbank

Visbank en Westhavenplaats

Westhavenplaats

de Oude Haven

De haven nabij de Rijkestraat

De Joon, hier nog met de vuurtorenkap

De Oude Haven

De Oude Haven

Marnixplantsoen in de Westwijk

Marnixplantsoen in de Westwijk

Kenau Hasselaarstraat

Vlaardingen van achteren - vander Waalstraat

Atelier Tiffany met een groepje rondgeleide mensen spiegelend in de ruit.