De Hogendorplaan in Vlaardingen is thans een bruisende laan met een winkelgalerij uit 1953 en een nieuw gedeelte. We gaan eens kijken hoe het is opgebouwd en welke winkels er origineel in de drie winkelgalerijen zaten en hoe het door de tijd veranderd is. 

Voor verdere informatie, klik op "lees meer"of "hier"

Er is niet gestreefd naar volledigheid. Maar aanvullingen of correcties graag per email naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

under construction - laatst bijgewerkt 15 maart 2025

 

Op deze foto zien we het begin van de Hogendorplaan met op de hoek de winkel die er heel lang was: Foto Engelse

Links staat de Gereformeerde Emauskerk uit 1952. Origineel een zalencomplex beneden en de kerk erboven. Het gebouw staat aan de van Linden van den Heuvellsingale nummer 2. Het is nu Residence Emmaus. Het is een uniek project. Waaijerbouw transformeerde de toen 60 jaar oude Emmauskerk tot een modern appartementencomplex. Door een uitgekiende interne constructie met nieuwe wanden, vloeren en dak zijn er op 3 verdiepingen 12 appartementen en 2 multifunctionele ruimtes gerealiseerd. Doordat de authenticiteit van de voormalige kerk is gehandhaafd, is ieder apartement anders met een eigen uniek karakter. In 2012 is de ombouw naar appartementen voltooid.

De Emmauskerk, nu Residence Emmaus in 2022 met het mooie gebrandschildere raam

We gaan eerste eens kijken hoe de opbouw is van de originele "van Hogendorplaan" in 1953 en kijken dan naar een aantal veranderingen in de loop van de tijd.

Hoe is de Hogendorplaan eigenlijk opgebouwd?

In de Syllabus van de K-U-S-cursus vinden we het volgende:

 

We gaan eens kijken naar de winkels van het eerste blok, gerekend vanaf de Kethelweg

Op de foto is het eerste blok in aanbouw

1e blok

Opening 27 november 1953

1a. Piet Engelse, fotograaf

De fotowinkel van Piet Engelse heeft hier heel lang gezeten. Het is de winkel die het langst de originele naam gehouden heeft. Aan de Kethelweg was een etalage met mooie foto's die gemaakt waren door Foto Engelse. Voor de winkel aan de Hogendorplaan was fotograaf Engelse gevestigd aan Kethelweg 114. Uiteindelijk sloot Foto Engelse, eigenaren Jolanda en Ron, op 25-1-2019 voorgoed de deuren aan de Van Hogendorplaan. De fotospeciaalzaak is failliet. Met het verdwijnen van Foto Engelse verliest Vlaardingen opnieuw een waardevol stukje geschiedenis. Het bedrijf was een van de eerste zaken die op 27 november 1953 op de toen gloednieuwe winkelstrip de deuren opende. De toenmalige burgemeester Heusdens gaf er een feestelijk tintje aan. De laatste eigenaren waren Jolanda en Ron.

Reclame foto Engelse 1997

Thans is in deze winkel "Healthy by Els", een schoonheidssalon.

Sinds 1958 staat het beeld Flora op de Hogendorplaan, godin van de lente en de bloemen van Rob Stultiens. Het hardstenen beeld is een vrouw met een bos bloemen.

3a. P.Both – luxe en huishoudelijke artikelen. Dit is thans in 2024: Schoonheidsinstituut Debby van Schoor

5a. Hoogland – Opticien. Later Dolland Opticien.

In 1997 zat er een reisbureau op nummer 5: reisbureau Travel

Volgens internet is er daarna "de Koning wonen" gekomen, maar die is ondertussen gesloten. In 2024 zit er een wasserij in. De naam is: Wash 4 All.

7a. A.M.de Ruiter – Sigarenmagazijn. Sinds 1970 is het Riton voor Tabak & Gemak met o.a. een DHL service punt. Hier een foto van 2024

Even over de luifel:

31 mrt 2015 — Verleende omgevingsvergunning, bestaande winkelluifel vervangen door nieuwe glazen luifel, Van Hogendorplaan 1 A t/m 39 A. 

Met de eerdere luifel wilde kapper en scheidsrechter Koen Brouwer niet meebetalen. Maar ja, je kon de luifel daar ook weer niet overslaan.

9a. Albert Heijn tot 1980 en later postkantoor. De foto is van de Stichting Albert Heijn erfgoed. Links Sigarenmagazijn de Ruiter en rechts Albert Heijn.

Op nummer 9a zat ook Hans Bierhuizen - juwelier. Dat was van 1997 tot 2009. Daarna zat er Sporthuis Mart van Dam, die jaren op de (Nieuwe) Loper zat in de Holy. Dat was bij de overkapping. Mart van Dam is er ondertussen mee gestopt. In 2024 is het Syn Seyn. Een winkel in damesmode. Maar staat in 2024 te huur voor eur 1880 per maand. Breedte van de gevel is 6.9 meter, Oppervlakte is 117 m3. Verkoopvloeroppervalkte is 98m3. Dat zal bij de andere winkels allemaal vergelijkbaar zijn.

11a. In 1953 was dit pand van de Gemeente Vlaardingen – propaganda (dit pand is een expositie ingericht met maquettes e.d. over de stadsuitbreiding)

       Later C.Schoenmakers fietsen. Later Jan de Graaf en vervolgens van Kortenhof fietsen. Waarschijnlijk ook met nummer 13a.

Er zit op een gegeven moment een AGU winkel in. Die doet in fietsen e.d. maar lijkt er op dat de fietsenwinkels hun producten verkoopt. In 2022 Wilka of Milka Supermarkt.

 

13a. J.J.Sluis – Horloger-juwelier. Het lijkt er op dat na Sluis dit pand samen ging met nummer 11a. In 2024 dus Milka Supermarkt

15a. De Beddenbeurs van Caminada– Woninginrichting . Vanaf januari 1961 Damesconfectie en hoeden van Mw P.de Graaf. Later en nog steeds bloemen Wissink

17a. Maison Kok - dames- heren en kinderkapper. Later Maison Brouwer van scheidsrechter Koen Brouwer

In 1997 zat er Groeneveld Opticiens op 17a

 

In 2024 is dit Chiu's Place. Die krijgt in 2016 een exploitatievergunning

19a. Jan Herlaar – Drogist. Later schoenen. In ieder geval vanaf 2011 tot in 2024 Domino's pizza's

21a. Gerrit Broek – Slagerij. Later overgebomen door Bouw/Speelman. Leen Speelman was slagersknecht bij slager van der Windt aan de Rotterdamseweg en begin in de Weteringstraat voor zichtzelf. Het resulteerde in verschillende slagerijen o.a. in de Groen van Prinsterstraat. Na het overlijden van Leen Speelman werden de diverse slagerijen gesloten. o.a. in de Weteringstraat.

Later werd het nog Modelslagerij P.W. de Wit

In 2024 is dit Eethuis-Grillroom Lezzet, een Turkse snackbar annex pizzeria

Eethuis Lezzet is een bezorgrestaurant waar u lekkere pizza's, broodjes, mix-schotels en pasta's kunt bestellen en is een begrip min Vlaardingen en omstreken.

Gezien dat de gemeente Vlaardingen een vergunning uitgeeft op 3 juli 2014 zal die er vanaf die tijd wel inzitten

23a. J.Storm – Speelgoedmagazijn Meccano. Later Willemstein huishoudelijke artikelen en vervolgens Blokker, In 2024 is er een bezorgbeer te vinden:  "de Beren". Zij bezorgen in Schiedam en Vlaardingen o.a. Hamburgers e.d. In 2016 krijgen de Beren een explotatievergunning

25a. De Kaashal van L.van Dam later Heeswijk. Sinds 2013 kaasspeciaalzaak R.E.Hogervorst tot de verhuizing naar het nieuwe deel van de Hogendorplaan. in 2024 Hayai Sushi. Waarschijnlijk ook sinds 2016 

27a. Korpershoek – Groente en fruit.  Later de altijd fluitende Saal Stam. In 2013 Medine Supermarkt. In 2024 is dat Ikran foodcentre. Maar er heeft ook Derya Market ingezeten. Dat was een Turkse Supermarkt. Maar die zat schijnbaar ook op 25a

29a. C.Smulders – Banketbakker. Na overlijden van Smulders in 1988 eigenaar Rodenburg. Sinds een aantal jaren Bakkerij Sena

31a. Fa Oversluizen – Woninginrichting

In 1997 was Borgers Horenmode op nummer 31

later van Gils mode en nog later PW Kappers van . Het is nu Elysée Schoonheidssalon.

33a. G.Boogaard – Licht, radio, TV – Later Dibo verlichting nu scooterwinkel

Ger Boogaard, bekend van de winkel op de Schiedamseweg en even kort op de Korte Hoogstraat, begon een filiaal op de Hogendorplaan. Later overgenomen door zijn broer Dick Boogaard. Vandaar Dibo. Later verhuisden zij naar de Westhavenkade 48 waar zoon Aad met vrouw Sybille eind 2023 ook stopten. Op internet staat het volgende: Zo’n 40 jaar geleden startten Aad en Sybille Boogaard als ondernemers. Toen nog vanuit een winkel die de ouders van Aad hadden opgericht aan de Van Hogendorplaan in Vlaardingen. De toenmalige elektronicawinkel bouwden ze snel om tot verlichtingspecialist. “25 jaar geleden verhuisden we naar ons huidige pand aan de Westhavenkade".

Een aantal jaren zat hier MvE-Tweewieler Vlaardingen - Scooters en bromfietsen met eigenaar Mitchell van Embden tot hun verhuizing op 1 mei 2023. naar de Lepelaarsingel 236 waar tot voorkort jan de Graaf zat. Jan de Graaf en MVE Tweewielers 

In 2024 is dit Studio Seven. Kapper

35a. Van der Meer & Schoep – Brood en Banket – Later is dit 1 winkel geworden met met 37a. van W. de Wilt. In 2024 is dit Benu Apotheek Van Hogendorplaan.

37a. De winkel W.de Wilt – Kruidenier. Later is 35a erbij gekomen. Zowel 35a als 37a zijn nu Ook nu Benu Apotheek Van Hogendorplaan.

39a. Twenberg – Textiel. Later Chinees restaurant San-Fu. In 2012 Chinees restaurant Paradijs. In 2024 is het Surinaams-Javaans-Chinees restaurant Fu Kee

 

 Hogendorplaan in 2022. 

 

Hogendorplaan in 2024

 

Hogendorplaan niet lang na de opening in 1953

Tussen het eerste en het tweede blok is er nogal wat gebeurd. In het originele plan was het de bedoeling het park richting de Hogendorplaan te trekken. Tussen het eerste en het tweede blok was dit het Katholieke gedeelte. Vanaf het park eerst de rolschaatsbaan, daarna de scholen en op de kop de kerk. De school was de ondertussen gesloopte Sint Barbaraschool met bij de voordeur een mooie gevelveersiering. Op de kop zou origineel de Rooms Katholieke Heilige Geestkerk komen. Echter, het is onbekend waarom, maar de kerk kwam niet op de kop, maar een stukje meer naar de Kethelweg.

De Heilige Geestkerk was een opmerkelijk gebouw. Architect was N.van der Laan. Het kerkgebouw was gebouwd in 1959 in de stijl van de "Bossche School". Uiteindelijk gesloopt in 1988. Het werd 1 juli 1959 in gebruik genomen. 

Het orgel werd in 1909 gebouwd door de fa. Dekker uit Goes voor de gereformeerde kerk in het Zeeuwse Kamperland. Het instrument werd gebouwd als een éénklaviers peumatisch orgel. Omdat het Dekker-orgel op een gegeven moment waarschijnlijk in een slechte staat verkeerde, werd het vervangen door een elektronisch drieklaviers Johannes-orgel. Wat daarmee is gebeurd is onbekend.

Het gebouw deed denken aan een klooster. Maar het was wel heel karakteristiek.

Door verminderede kerkgang werd het gebouwin 1988 gesloopt en in 1989 vervangen door een gecombineerd appartementencomplex en aan de achterkant de nieuwe Heilige Geestkerk

De foto is van 2005 koort voordat het gebouw buiten gebruik werd gesteld..

In het nieuwe kerkgebouw werd een elektronisch orgel geplaatst. Vermindering van het aantal kerkgangers en de bouw van de nieuwe Heilige Lucaskerk aan de Hoogstraat waren de redenen dat ook dit kerkgebouw in december 2005 werd gesloten.

Onder het appartementencomplex kwam er een winkel. Kruidenier W.de Wilt verhuisde van 35a naar 37a en ging op in het MCD concept. MCD werd weer overgenomen door Boon's Markt en die verhuisde naar een nieuwe winkel in het tweede blok waarna Aldi in deze winkel begon.

Aldi in 2022

De veranderde achterkant in 2022

Aldi in 2024

Aldi in 2024

Het eerste blok van de Hogendorplaan in 2024.

We hebben dus gezien dat de RK-kerk niet op de kop kwam, maar wat kwam er dan wel?

Dat was het karakteristiek gebouw van de Spaarbank Vlaardingen. Het hoofdkantoor was op de Schiedamseweg en men wilde een bijkantoor hebben.

Een mooie foto van rond 1953 waarbij het gebouwtje van de Spaarbank er al staat, de Heilige Geestkerk nog niet. Waarschijnlijk is het Groen van Prinstererlyceum er ook nog niet, want de oude wilgen van het weggetje naar Schiedam en de sloten zijn goed te zien. Dit is waar een deel van het latere sportveld kwam, later fietsenstalling en nu een aantal scholen, o.a. het Ambacht.

De Spaarbank vlak na de opening (Foto Boer, fotonr. T222-009; collectie Stadsarchief Vlaardingen.)

De directeur van het filiaal, naar zeggen de heer van Roon, woonde boven.

Verhagen verhuisde tijdelijk van het tweede blok naar het gebouwtje van de Spaarbank. Hier in 2012. 

In 2022 een tweede hands winkel met de bloemenkraam ernaast.

In 2024 ook tweede hands kleding met nog steeds een bloemenkraam

Tegenover de bloemenkraam staat af en toe de viskraam Vis4U in 2024. 

2e blok

Het tweede blok werd geopend in November 1954. Het is ondertussen gesloopt en vervangen door een nieuw winkelcentrum. 

Bij de opening zaten er de volgende winkels:

47a. Radio Vlaardingen van H.Visser.

Hier een advertentie uit de Rotterdammer van 31 augustus 1961.

Het was een winkel waar radio, TV's en dergelijke werd verkocht. Maar ook grammafoonplaten

49a. Paradise of Shoes. Later de Gast schoenen tot september 1956. Daarna Rafeissenbank tot 1 maart 1972

Volgens internet was er in 2005 het volgende bedrijf gevestigd:

Immocom Roest/Staalduinen bedrijfsmakelaars B.V. Het zou kunnen zijn dat dit nu Kolpa Roest Staalduinen is in Maassluis.

AV Makelaardij staat er ook nog een keer ingeschreven.

Tot de sloop zat er nog jaren G.Hoogendijk Automaterialen. Die is ondertussen verhuisd naar de van Beethovensingel.

51a. Wijnhandel Priem - Oporto

Deze winkel, uiteraard gespecialiseerd in mooie port uit Portugal, heeft jaren in dit pand gezeten. De slijterij had een goede naam. Later heeft hier Gall & Gall in gezeten en nog later Slijterij J L R Rietberg. Deze is later verhuisd naar het nieuw gebouwde Hogendorpkwartier met adres Van Hogendorplaan 929, 3135 EB Vlaardingen

53a. Bakker Schippers-Vlug. Later Paul C.Kaiser

Op 12 juni 1970 werd er een verkoopster gevraagd:

Er stond duidelijk Vlug's bakkerijen. 

Bakker Vlug had meer winkels, o.a. op de Binnensingel

Voor de sloop zat hier nog Domino's pizza. Die is vlak voor de de sloop verhuisd naar Hogendorplaan 19a en daar zit Domino's Pizza nog steeds (2025)

55a. De Witte Ster – textiel

De Witte Ster was een begrip in Vlaardingen en hadden meerdere winkels. Een manufacturenwinkel die textiel, kledingstoffen en kousen verkocht.

In een advertentie van 17 december 1975 zien we Bram Snoek - Meubels

Later komen we nog tegen:

Hogendorp snackbar

Café De Laan
 
Eethuis Grillroom Lezzet
 
Welke tijd is niet helemaal duidelijk. Aangezien Lezzet thans op 21a zit, lijkt het waarschijnlijk dat dit de laatste zaak was voor de sloop.

57a. G.L. de Lange - kapper

Op 2 oktober 1963 wordt er zowel een herenkapper gevraagd als een winkeljuffrouw voor de winkel. De winkel was een soort drogisterij, terwijl het kappersgedeelte achter de winkel zat.

Later Schoenencentrum Vlaardingen en van der Linden Schoenencentrum

Op de website staat het volgende:

Hoe het allemaal begon...

Vader Van der Linden begon samen met zijn broer en zwager een schoenenfabriek in de omgeving van Kaatsheuvel en Waalwijk, in die tijd het bolwerk van de schoenenfabrieken. Omdat hij vanwege zijn gezondheid moest stoppen maar niet van stilzitten hield, kreeg hij het plan een schoenenwinkel te beginnen. Via vrienden in Vlaardingen hoorde hij dat er een pand vrij was op de Van Hogendorplaan en zo kwam het dat deze Brabander in 1979 zijn schoenenwinkel opende in Vlaardingen. Na een aantal jaar heen en weer pendelen vroeg hij zijn zoon Toine het van hem over te nemen en die is nooit meer weggegaan.... 

Al vanaf 1979 is Schoenencentrum Vlaardingen te vinden aan de Van Hogendorplaan in Vlaardingen. We hebben daar op verschillende plaatsen gezeten, maar na 2 verhuizingen vindt u ons nu in onze ruim opgezette en lichte winkel in het winkelcentrum Van Hogendorpkwartier (van Hogendorplaan 941)

Een leuke referentie is alsvolgt:

5 maart 2010: Die winkel zit er al heel lang!
Een knus winkeltje waar je altijd vriendelijk word ontvangen en lekker kan rondneuzen.
Je word ook goed geholpen en ze weten waar ze over praten.
De kwaliteit van de artikelen is zéér goed en ik ga altijd tevreden de winkel uit. (Ook als ik niets heb gekocht)

59a. Origineel zat hier Sigarenwinkel C.D.v/d Watering. Vanaf september 1972 werd het P. van Spronsen “de Luifel”

Hier een wat minder mooie foto, maar het is wel "de Luifel"

25 oktober 1978

Later is het "Videotheek Have" geworden. 15 oktober 1987 stond er in ieder geval een advertentie in de Havenloods. Ook zouden ze daar speelgoed hebben verkocht

61a. Ons Huis van A.Willemse – Woninginrichting. Later J.Bruinekool – geschenken. Nog later Marianne’s mode

Uiteindelijk eindigde Avanti Mode, een damesmodehuis op nummer 61a en nummer 63a

Bij Avanti Mode in Vlaardingen vindt u een ruim aanbod aan dames kleding.Kom gerust eens langs bij Avanti Mode om onze collectie te bekijken. Wij zijn gelegen aan de van Hogendorplaan 61/63A in Vlaardingen (Zuid-Holland).

In de Havenllods van 6 november 1991:

In de havenloods van 5 januari 1994:

Ook Avanti Mode ging naar het Hogendorpkwartier na de sloop en nieuwbouw (Hogendorpkwartier)

63a. Simon de Wit, de bekende kruidenier. Later overgenomen door Albert Heijn.

Op Internet staat het volgende:

In 1972, wordt het bedrijf Simon de Wit overgenomen door grote concurrent Albert Heijn. Daarmee komt overigens nog geen definitief einde aan het tijdperk Simon de Wit. AH verandert de naam wel: in plaats van Simon de Wit heten de supermarkten vanaf 1972 kortweg Simon. In 1982 wordt ook die naam opgegeven en gaan (bijna) alle winkels verder onder de vlag van Albert Heijn. De naam Simon (de Wit) verdwijnt dan definitief uit het straatbeeld. 

Wanneer de winkel van Simon de Wit hier ook is gesloten is niet helemaal duidelijk.

Nummer 63a is Indertijd bij nummer 61a getrokken. In ieder geval bij Avanti Mode

65a. Het begon met de winkel "La Roulette" van Hersbach-Rietstap – Textiel.  Later werd dit Hersbach Textiel. Op 23 januari 1963 geeft Hersbach aan dat ze Tema Ondergoed hebben. Dat was dus in die strenge winter van 1963. Maar ook Duet Nylonkousen. Met en zonder naad. Ze geven zowel Hodola zegels als Animo zegels. Hodola zegels staat voor HOgenDOrpLAan. Hoe kom je er op..... Hersbach Textiel heeft een annonce in de Havenloods op 21 november 1968

Later kwam er een lederhuis. Op 14 mei 1975 is er een faillissements verkoop bij Vanessa.

Vingino is een kledingmerk wat in dit pand is verkocht. Onduidelijk in welke tijd.

Op internet vinden we ook Belle's Babyshop en Funny Kid's store. Vermoedelijk is dit de laatste winkel voor de sloop, want is later verhuisd naar het nieuwe Hogendorpkwartier

67a. A. den Hertog – Slagerij (later de jong en nog later Leeflang)

Slager de Jong verhuisde in 1970 naar de toen nieuw gebouwde Loper in de Holywijk

Grootslagerij Rijnmond. Zie advertentie 18 september 1991 en 28 augustus 2002:

Er is ook nog een opmerking op intermet over Vlees- en Vleeswaren B4B Fcy Fckdogu & Ac

69a. v/d Ende – IJzerwaren

Er komen nog de volgende winkels voor op dit adres:

Reis- en assurantiekantoor Anderson

Reclame in 1995:

   

Op internet is er ook nog een makelaar Y.Jansen. Of dat een huizenmakelaar is weten we niet, want de reguliere makelaars kennen deze persoon niet. Het kan ook een scheepsmakelaar if iets anders geweest zijn.

Als laatste heeft hier een lingeriezaak in gezeten: Sjieke Lingerie shop

71a. Om te beginnen zat er B.Windacz – koffers en tassen.

Later Frings Lederwaren, zoals de advertenie uit 1995 laat zien:

 

In ieder geval zat er op 18 september 1996 Groeneveld opticiens, later Eye Wish Groeneveld.

Eye Wish Opticiens zit nu in het Hogendorpkwartier: Hogendorplaan 907

73a. Joh.Pronk – Vishandel

 

Later Peet's bloemen

75a. Abma Groente en Fruit. later John Boere – Doe het Zelf

77a. Rombouts VEGE - Kruidenier (later groenteboer Simons)

79a J.A.Dulfer – textiel – kleding. Later vanaf mei 1959 Schreuder Babyspeciaalzaak

81a. Singer Naaimachines

83a. Oosterboekhandel van Nijkamp – Later Amro bank

85a. Cjamin. later snackbar Verhagen

Aan de zijkant zat Woninginrichting Joke de Lange, later drukkerij Ouwerkerk. Adres was in de Sneeuwbalstraat

91. Postkantoor in houten barak van 4 juni 1974 tot 1980

3e blok

 

Opening oktober 1954

 

  1. De Gruyter Kruidenier. Later Roza/plastivorm. Ook postkantoor
  2. V.L.C. Bos – Slagerij. Later A.J.Janson
  3. v/d Goot – Drogist. Later Noordermeer en nog later Jan Herlaar. Later Postkantoor
    Van Hogendorplaan 97
    3135 BH Vlaardingen
     
  4. Sas – Huishoudelijke artikelen. Later DHZ en behang van Pullen
  5. Jan de Bruijn – tafelgerei in edelmetaal/juwelier
  6. Geja van familie Teerds– kapper
  7. van de Meer & Schoep – bakker. Later Herenmode en Poulier Mallan
  8. v/d Aa – Textiel. In 1963 Lueskens – Kinderwagens en Babyzaak. Later Palthe stomerij
  9. L.A.Buitelaar – Groente en Fruit. Later Daan Kasteleijn
  10. J.L. Kuil – banketbakker. Noot 1. Later bij 111. Van Daan Kastelein
  11. Breederveld – Woninginrichting. Later Kalkman-Huizer – bont en vanaf 1960 Sitwell schoenen
  12. De Witte Ster - textiel
  13. Kaashal van Lammens
    Van Hogendorplaan 107
    3135 BH Vlaardingen
  14. v/d Weijden – Leesbibliotheek en tabak. Later Magazijn Lady en vanaf 1963 P.G.van der Windt dierenhandel
  15. Kolenbron. Later Plantenbeurs
  16. Hoek en Hoek – Kleding. Schouten en Zn – Bloemist tot 1963. Later van Heeswijk - Speelgoed
  17. Boer & v/d Houwen - bakker
  18. Van Hogendorp Apotheek van Mej N.Hoogenboezem
  19. Cooperatie de Voorloper - Kruidenier

 

  1. garage Plantinga

Pet's Place op 905

Kruidvat op 915

Blokker op 917 nu Wibra

Wapenaar Van Hogendorplaan 925

 

Schoenencentri=um op 941

Noot 1. De banketbakkerij van J Korpershoek aan de Van Hogendorplaan overgenomen dooi J L Kuil, Waalstraat 63

 

Dit artikel is nog steeds onder constructie. De recente foto's zijn van eigen makelij. De oudere foto's zijn hetzij van het Stadsarchief, hetzij van Kopa Vlaardingenn hetzij foto Boer en zitten in de collectie Ernst Lohmann. 

Mochten er rechten geschonden zijn, graag een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit wordt onmiddelijk aangepast en gecorrigeerd..

Opmerkingen of correcties, gaarne ook een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..