De foto van de Loper is genomen op een zaterdagmiddag in 1995. Ogenschijnlijk lijkt er weinig veranderd in de dik 26 jaar die ondertussen verstreken is. Bloemenhandelaar Leo staat er nog steeds met zijn bloemenkraam “Bleomen”. De winkels zelf zijn nagenoeg allemaal veranderd of hebben een andere eigenaar gekregen. Alleen slager Arie Wapenaar zit er nog, al heeft een van zijn zoons het wel overgenomen.

Meer lezen? klik op "lees meer" of dubbelklik op de kop van het artikel

De wijk Holy werd gebouwd in de jaren zestig en er moesten ook winkels komen. Na de bouw van de Westwijk was besloten de garages in de van Wezembekestraat en de Eykmanstraat tijdelijk om te bouwen tot winkels, maar in de Holy besloot men een hal te bouwen met winkels, de Midhal aan de Sperwerlaan/Torenvalklaan. De opening van de Midhal was 10 november 1965. De Midhal verdween naar de Kethelweg waar opeldealer P.A. v/d Kooij het nog jaren gebruikte als showroom. In 1970 was zowel winkelcentrum de Loper als winkelcentrum Holiërhoek gebouwd en geopend. Holiërhoek, wat thans “Holy” genoemd wordt, heeft een andere ontwikkeling doorgemaakt als “de Loper” en wordt nu grotendeels in beslag genomen door de Lidl en horeca. De weekmarkt was om de week op donderdagochtend op de Loper en Holiërhoek. Dat was geen succes en dit werd later veranderd en was de Markt of Mart zoals we in Vlaardingen zeggen, alleen op de Loper op het parkeerterrein naast de Gruyter, wat later Gruma werd. De Loper ontwikkelde zich anders dan Hoilierhoek. Er was altijd al rekening gehouden met uitbreiding. Zeker nadat Holy-Noord werd gebouwd. Zo kwam het dat in 1990 de “Nieuwe Loper” werd geopend. Een aantal zaken uit de oude Loper gingen naar de nieuwe Loper, zoals slager Wapenaar, Albert Heijn, Jamin, de Brillenwinkel van “van der Meer” en drogist de Vette. Andere winkels werden verplaatst in het oude gedeelte, zoals de bibliotheek die verhuisde van de Amalia van Solmslaan naar de voormalige Gruma, waar nu Expert zit en de Gruma zelf ging verder als “Super” naar het oude pand van Albert Heijn. De Bondsspaarbank ging weer in het pand van de bibliotheek met de ingang aan de andere kant op de Loper. De Brillenwinkel en slagerij kwam er wel bij. Kortom het is een hele geschiedenis waar best wel een boek over te schrijven is.

De winkels op de nieuwe Loper hadden het zwaar. Hoge huren en een tegenvallende omzet. Het zat de winkeliers niet mee. De contracten waren voor vijf jaar en een aantal winkels stopten er dan ook na die 5 jaar mee, zoals Yvonne mode, een modewinkel voor dameskleding, Super CD, een CD winkel behorende bij het Radio Modern concern, maar ook Jamin die het sowieso moeilijk had. Arie Fruitboetiek kreeg een andere eigenaar en werd “de Echte Groenteman eet- en ideeënwinkel.” Kaas- en wijnhandel Verkade & Jacques bleef wel, al waren er wel nieuwe eigenaren en is de naam Jacques vervallen.

Maar parkeren was en bleef gratis, dus heeft “de Loper”, zowel het oude als het nieuwe gedeelte, toch een mooie geschiedenis gekregen en een mooie toekomst, al zullen er altijd winkels verdwijnen, een andere eigenaar krijgen of anderszins veranderd worden.

En het boek? Wellicht komt het er ooit nog eens van. Het zal vast een heel dik boek worden…..