-Dit artikel toont menukaarten van 1967 van de ss Rotterdam, 

Er zijn series, vaak met een thema, maar ook mooie zelfstandige menukaarten 

De menukaarten en wat informatie zijn te zien met doorklikken. Klik op "Lees meer" 

Er werd indertijd een speciale enveloppe aangeboden aan de passagiers met alle menukaarten van de hele reis.

Bovenstaand is een afbeelding van zo'n enveloppe

Info of suggesties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-This article is about menus from 1967 on the ss Rotterdam, 

Some menus are part of series of used for special events

Please double click on "Lees meer" or on the header of the article

The complete menus were presented to the passangers in a special collectors enveloppe.

The enveloppe is shown above

Info or suggestions: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

-Deze menukaart was voor Pasen 1967, op zondag 26 maart 1967.

Goed te zien de kuikentjes, de tulpen en de strik in groen-wit-groen, de kleuren van de Holland Amerika Lijn

Kapitein/Master A.de Jong. Chief Steward: J.W.van Hilten, Chef de Cuisine: J.L.Onderwater

Er stonden weer veel lekkere dingen op het menu

-The menue for Easter Sunday on 26 March 1967.

Again nice things to eat on the menue

"Tulip Time Sailing"

-Ook een menukaart van een farewell dinner. Maar dan voor een gewone oversteek van New York naar Rotterdam

Wel via Cobh in Ierland, Southampton in de UK en Le Havre in Frankrijk

-Farewell dinner, but for a standard Atlantic Journey for from New York to Rotterdam

But via Cobh in Ireland, Southampton in the UK and Le Havre in La Douce France

"Thuis komen van het vissen"

Decoratief schilderij van Nel Klaassen in de bibliotheek op het "upper-prom deck" op het s.s. Rotterdam

"Home coming from fishing"

Decorative Painting by Nel Klaasen in the library on the upper promenade deck of s.s. Rotterdam

-Deze menukaart toont een zeepaardje met een kater.

Deze menukaart maakt deel uit van een serie van zes van Jan Lavier. De figuren zijn gemaakt van schelpen, koraal, stenen, drijfhout etc

-The picture shows a sea-horselette with a hangover

This menu is one of a series of six, featuring compositions by Jan Lavies. The figures were made from shells, coral, stones, driftwood etc

-Deze menukaart toont een zee-starer die op heterdaad wordt betrapt

Deze menukaart maakt deel uit van een serie van zes van Jan Lavier. De figuren zijn gemaakt van schelpen, koraal, stenen, drijfhout etc

-The picture shows a sea-starer caught in the act.

This menu is one of a series of six, featuring compositions by Jan Lavies. The figures were made from shells, coral, stones, driftwood etc 

-Deze menukaart toont een Zee-Piekeraar die piekert. Ze houden er gewoon van om zich zorgen te maken. Het geeft hen een goed gevoel.

Deze menukaart maakt deel uit van een serie van zes van Jan Lavier. De figuren zijn gemaakt van schelpen, koraal, stenen, drijfhout etc

-The picture shows a sea-worrier worrying. They just love to worry, it makes them feel good

This menu is one of a series of six, featuring compositions by Jan Lavies. The figures were made from shells, coral, stones, driftwood etc

-Deze menukaart toont een Zee-ducer die over etsen praat met een heel verlegen vrouwtje

Deze menukaart maakt deel uit van een serie van zes van Jan Lavier. De figuren zijn gemaakt van schelpen, koraal, stenen, drijfhout etc

-The picture shows a sea-ducer talking about etchings to a very shy female.

This menu is one of a series of six, featuring compositions by Jan Lavies. The figures were made from shells, coral, stones, driftwood etc

-Een van de vier panelen die de palmentuin versieren op het s.s. Maasdam (1952) die "de geest van de dans" vertegenwoordigt 

-One of the four panels decorating the palmcourt of s.s. Maasdam (1952) representing "the spirit of the dance"

Kunstenares/Artist Nel Klaassen

Detail van de keramische fries met scenes uit de fabels van la Fontaine.

In La Fontaine dining room s.s. Rotterdam (1959)

Made by "the porceleine fles" in Delft - Holland

Kunstenaar/artist Nico Nagler

-Fragment uit de bewaarde sectie "september" van het wandtapijt "september-oktober"b dat er een is uit de serie

van wandtapijten met de twaalf maanden, de vier seizoenen en de dag en de nacht.

Zij waren gemaakt in opdracht van Aartshertog Leopold Wilhelm (1614-1662)

Ontwerp Joh van de Hoecke

Ze werden geweven in de werkplaats van E.Leyniers, H.Reydams, G.van der Sterken and W.Leefdaal

Dit wandtapijt is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam

-Fragment from the preserved section "September" of the tapestry "September-October", which is one from the series

of tapestries with the twelve months, the four elements, the four seasons, the day and the night. 

They were commissioned by Archduke Leopold Wilhelm (1614-1662) 

Design Joh van de Hoecke 

They were woven on the workshop of E.Leyniers, H.Reydams, G.van der Sterken and W.Leefdaal

This tapestry is on the display in the "Rijksmuseum" in Amsterdam

-Fragment van een wandtapijt met vergrote bloemen en bladeren genaamd "Groot-bladerig Groen"

Het wandtapijt is geweven in de werkplaats van Alex Baert uit Amsterdam

Dit wandtapijt is te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam

-Fragment from a tapestry with enlarged flowers and leaves called Large-leaved Verdure.

The tapestry was woven in the workshop of Alex Baert of Amsterdam

This tapestry is on the display in the "Rijksmuseum" in Amsterdam

Een walvisvaarder in de haven van Rotterdam (1648)

A Greenland Whaler in the port of Rotterdam (1648) 

Een Nederlands oorlogschip (1642)

A Dutch Man-of-war (1642)

-Detail van de scheidingswand in aluminium en gegraveerd glas tussen de veranda en Ritz Carlton

op het "upper promenade deck" aan boord van de s.s. Nieuw Amsterdam (1938)

-Detail of partition in aluminium and engraved glass between verandah and Ritz Carlton on the

upper promenade deck of s.s. Nieuw Amsterdam (1938).

Ontwerp Wim Nijs / Designed by Wim Nijs

 

"De Nederlandse Visserij" reproductie van een van de glas-in-loodpanelen van Joep Nicolas die de eetkamer van s.s. Nieuw-Amsterdam (1938) decoreren

"The Dutch Fisheries"
reproduction of one of the stained-glass panels by Joep Nicolas decorating the dining room of s.s. Nieuw Amsterdam (1938)
 

"Tulip Time Sailing"
 
-Deze menukaart was op ss Rotterdam gebruikt voor  "Tulip Time Sailing" op zondag 16 April 1967.
 
Echter, deze menukaart was ook gebruikt op de s.s. Maasdam (1952) als een speciaaltje voor het huwelijk van Prinses Margriet met Mr Pieter van Vollenhove op 10 january 1967.
 
Klik op de link: Menu s.s. Maasdam 1967
 
-The picture was used on ss Rotterdam for a "Tulip Time Sailing" on sunday 16th April 1967.
 
However, it was used on s.s. Maasdam as a special one for the marriage of Princess Margriet with Mr Pieter van Vollenhove on 10th January 1967.
 
See the following link: Menu s.s. Maasdam 1967

Tulip Time Sailing

"Oude Zilveren Nagels" Stuyvesant poseert voor een kaart waarop "Staten Eyland" staat

"Old Silver Nails" Stuyvesant posing in front of a map on which "Staten Island" is shown

Politie te Paard in volledig uniform

Mounted Police in full dress

Admiraal Prins Hendrik van Nederland (19e eeuw)

Admiral Prince Hendrik of the Netherlands (19th Century)

-Detail van het schilderij "gezicht op een Hollandse rede", door A. Willaerts, 1627

De fregatten en pinnassen zijn van het type met vierkante achtersteven, dat algemeen werd gebruikt bij

zowel de Marine, als de west- en Oost-Indische compagnie.

De Europese vrachtvaart gebruikte vaak een kleiner en economischer type schip, de Fluit, die dezelfde elliptische 

achtersteven had zoals de meeste riviervaartuigen

-Detail of the painting "View of a Dutch roadstead, by A. Willaerts, 1627

 

The frigates and pinnaces are of the square-stern type, which was in general use with both the navy 

and the East- and West-Indies traders.

European cargo shipping often used a smaller and more economic type of ship, the flute, which had the same kind of 

elliptical stern as most of the rivercraft.

Netherlands Historical Maritime Museum, Amsterdam / Nationaal Maritiem Museum Amsterdam 

Aan het einde van de reis was het Farewell Dinner met allerlei lekkere dingen en als toe o.a. Baked Alaska

At the end of the voyage all kind of nice things, like "Baked Alaska" as dessert