Vlaardingse kleuren in Singapore

Youth Olympic Games 2010

 

Bij het rondlopen door Singapore zie je soms in de verte iets wat je aandacht trekt. Zeker als geboren en getogen Vlaardinger, waarbij het rood-geel-blauw in het bloed zit. Zo loop je dan op een zaterdagmorgen rond richting Marina Bay Sands, een van de meest karakteristieke stukjes Singapore en zie je ineens het rood-geel-blauw prominent in een kunstwerk met Marina Bay Sands op de achtergrond. Het lijkt wel een ode aan de Vlaardingse haring. Het lijkt zelfs op een gekaakte haring. Bij nadere bestudering blijkt het toch iets anders te liggen. Helaas geen ode aan de haring. Het is een kunstwerk aan het begin van het parkje wat is gemaakt naar aanleiding van de eerste jeugd Olympische spelen welke in 2010 in Singapore gehouden zijn. Het staat dan ook voor de letters YOG, Youth Olympic Games.

Het bleek dat IOC-voorzitter Jacques Rogge indertijd met het idee kwam om Olympische spelen voor de jeugd te organiseren. Op 6 juli 2007 stemden de leden voor het idee op de 119e vergadering van het Internationaal Olympisch Comité in Guatemala-city. Van de 11 steden die interesse hadden getoond, waren er vijf overgebleven. Later werd Singapore werd gekozen boven Moskou, terwijl op dat moment Athene, Bangkok en Turijn al waren afgevallen.

 

Op het programma stonden uiteindelijk 26 Olympische sporten, verdeeld over 201 onderdelen. Deze sporten waren vergelijkbaar met de Olympische zomerspelen in Londen in 2012, alleen hier en daar wat aangepast voor de jeugd.

Het Nederlandse dames-hockey haalde goud en verder waren er nog een aantal zilveren en bronzen plakken voor de Nederlandse afvaardiging.

 

In het parkje zijn nog een aantal kleine leuke kunstwerken te zien van sporters en een aantal kubussen van de sporten die er toen zijn gehouden. Kunstwerken die in het Marnixplantsoen niet zouden misstaan.

 

Waarom nou net de Vlaardingse kleuren zijn gebruikt voor de eerdergenoemde letters in het kunstwerk, is nog steeds een raadsel, maar trots kunnen we er wel op zijn. En leuk blijft het.

 

 

 

 

 

 

 

Beelden van sporters in het park 

 Beelden van sporters in het park 

 Beelden van sporters in het park