DODENHERDENKING 2025
De herdenkingen voor de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog worden altijd gehouden op 4 mei, gevolgd door Bevrijdingsdag op 5 mei. Alleen vielen deze dagen dit jaar, dus in 2025, op een zondag respectievelijk op een maandag. Ooit is er besloten dat deze twee dagen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook als dit betekent dat de herdenkingen op zondag vallen. Herdenkingen zijn tenslotte geen feestelijke gebeurtenissen, maar momenten waarop we stilstaan bij degenen die gesneuveld zijn voor onze vrijheid. Ook dit jaar doet deze website verslag van de herdenking. Die begon ook dit jaar weer met een stille tocht.
Voor het verdere verhaal, klik op "lees meer"
De stille tocht was vanaf de Markt en langs het Geuzenmonument. Bij het Geuzenmonument was ook nog een kranslegging en een korte herdenking. Verder over de brug en de Schiedamseweg richting het Verploegh Chasséplein. De mensen die al op het Verploegh Chasséplein stonden konden de trommelaars aan horen komen. De Vlaardingenband van het Leger des Heils onder leiding van Wim Naujoks speelde koraalmuziek. Zoals misschien wel bekend is Koraalmuziek korte kerkmuziek afkomstig van de Protestantse richting. Na het taptoe signaal volgde de twee minuten stilte. Een indrukwekkende stilte. Een taptoe signaal gaf ook aan dat de twee minuten voorbij waren. Er wordt weleens gevraagd waarom op 4 mei twee minuten stilte terwijl in andere gevallen een minuut stilte in acht gehouden wordt. De eerste minuut is voor de personen die zijn overleden. De tweede minuut is om de mensen te eren die levend zijn teruggekeerd uit de strijd. Met name de Tweede Wereldoorlog had nog op generaties daarna impact. Zeker ook in mijn familie waar mijn ene opa wel en de andere niet terugkwam van zee. Dat laatste werd pas na maanden bekend. Hij was door studie in de oorlog bevorderd tot gezagvoerder op een klein schip, de Reiger. In december 1944, bij terugkeer op zijn schip in de duisternis, miste hij de loopplank en verdronk jammerlijk. Ook in Engeland was er toen totale verduistering. Dat betekende maanden van onzekerheid voor de nabestaanden. Zijn naam was Maarten Verkiel. Zijn grootvader met dezelfde naam was in de Eerste Wereldoorlog matroos op een logger die niet terugkwam. Dat is op het klankbeeld in het museum te horen. Soms verwarrend met twee personen met dezelfde naam die beiden het einde van de desbetreffende oorlogen niet haalden. Ook mijn andere opa zat dik 5 jaar op zee. Die vertelde vaak van de verschrikkingen op zee. Hij heeft zelfs 2 verschrikkelijke reizen in konvooi naar de Moermansk gemaakt op het schip “Pieter de Hoogh”. Zijn schip kwam er twee keer redelijk goed vanaf. De “Paulus Potter” helaas niet.
Na de twee minuten stilte gaf het trompet signaal het einde aan en werd het gedicht “Blijf Herdenken” voorgedragen door Lynn Verkuil. Het gedicht was geschreven door Luuk Verkuil. Beiden zijn leerlingen uit groep 7 van de Vlaardingse Basisschool “Het Christal”. Tijdens de krans- en bloemlegging speelde de Vlaardingenband wederom koraalmuziek.
De eerste krans werd gelegd door Burgemeester Bert Wijbenga namens B&W, samen met zijn vrouw Cora van Nieuwenhuizen. Geassisteerd door een leerling.
De volgende krans was van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. Paul en Annemiek van Meurs werden geassisteerd door Pepijn Stratmann. Rianne Molenaar en Esther Wieringen waren de volgende namens de Gemeenteraad van Vlaardingen. De veteranen Mark van Rijn en Williams Schippers legden de vierde krans, gevolgd door Jan Verhart als Nieuw Guineaveteraan en Irene Hokke namens de Stichting Indisch Belang Vlaardingen. Na de kransen volgden de bloemstukken. Willem Doorduin (Nabestaanden Voormalig verzet LO-LKP), Ineke Nieuwstraten en Ada Pellearts (Amnesty International), Nel van der Breevaart en Beja Kluiters (Stichting Spoetnik), Cos Nowe en Annabell de Jong (Verzamelde Kerken van Vlaardingen), Louan en Taryn Vermaas (Regenboogstad Vlaardingen), vertegenwoordigers van het Rode Kruis Nieuwe Waterweg Noord, leden van Scouting en de Zeekadetten, Shirley Vermey en Femke de Raaf (Estafettelopers Bevrijdingsvuur). Leerlingen van de Vlaardingse basisscholen sloten de krans– en bloemlegging af met rood-wit-blauwe bloemboeketjes.
Mats Dolk, leerling van het Groen van Prinstererlyceum Vlaardingen droeg het gedicht “ik was er niet bij” voor. Het gelegenheidskoor “4 mei” o.l.v. Jan Wilmer zong “Peace be with you”. Daarna was het de beurt aan Jan Struijs, oud Vlaardinger en politiechef.
Oud-voorzitter van de Politiebond. Dat hij uit Vlaardingen komt was al snel duidelijk. Hij mag dan wel niet meer in Vlaardingen wonen, zijn Vlaardingse accent is hij nooit kwijtgeraakt. De Tweede Wereldoorlog is een rode draad door de families van zijn vader en zijn moeder. Het heeft doorwerking tot de dag van vandaag op hem en zijn kinderen. Hij vertelde over zijn opa Jan Albert Hoogstad waar hij naar vernoemd was. Jan Hoogstad was een Vlaardingse zeeman. Die voer op het schip Brastagi van de Rotterdamse Lloyd. Hij zou 8 maanden wegblijven. Het werden 7 jaren. Problemen met Duitsgezinde scheepsofficieren leverde een beschuldiging op van muiterij en gevangenschap in Medan. Het Jappenkamp overleefde hij en keerde uiteindelijk terug in Vlaardingen. Beschadigd tot zijn dood in 1982.
Na deze toespraak droeg het koor “4 mei” het lied van de 18 doden van Jan Campert voor. Als laatste de twee bekende coupletten van het Wilhelmus o.l.v. de Vlaardingen Band. Het Verploegh Chasséplein werd verlaten, de kransen en bloemstukken in stilte achterlatend. Symbool van de herdenking.