DE SPREUK EN WESTHAVENKADE 10

Bovenstaande foto is genomen in 2004. Maar wat ontbreekt er op deze foto?

Voor het antwoord, klik op "lees meer".

Het antwoord is: de spreuk.

Voor 2003 was er de volgende spreuk te lezen boven de voordeur:

Laat winden waaien, Laat stormen loeien

                               Laat ieder zich met zich zelf bemoeien!

Gelukkig is met de heropening van het horecapand in 2011 de spreuk weer in volle glorie hersteld. Zelfs nu de verbouwing aan de gang is om er appartementen van te maken is de spreuk er nog steeds. We willen alleen wel weten waar de spreuk nou eigenlijk vandaan komt.

Deze spreuk was origineel met krijt geschreven ergens op de zolder van d’Oude Lijnbaan aan de Baanstraat. In 1962 koopt Arend v/d Windt, dan nog betrokken bij Winzo IJssalon aan het van Schravendijkplein, het pand van benzinestationhouder Marinus Bak. Hij wilde daar een restaurant beginnen, iets waarover in Vlaardingen veel gepraat werd. Hij kwam op een gegeven moment op de Lijnbaan en zag die spreuk. Als een echte v/d Windt sprak de tekst hem aan, ook gezien de roddels in Vlaardingen. Niemand zag heil in zijn plannen. Vandaar dat hij juist deze spreuk boven de voordeur liet schilderen. Tot 1967 is het pand eigendom geweest van de Fa Gebroeders v/d Windt (Winzo). Het pand is verder tot 2023 steeds restaurant gebleven en stond bekend als Taveerne d’oude Haven, Hollandse Tuin, Westkaai en het laatst “van Dalen”. Een aantal benamingen waren ook groot geschilderd als kopgeveltekst. Het aanbrengen van een koptekst is zo’n eeuw geleden begonnen toen de familie Goedknegt eerst Technoza Olie import company en later Technische Oliehandel op de gevel lieten schilderen.

Als we het pand goed bekijken zien we dat het een zeer bijzonder pand is en ook behoorlijk oud. Het is een zeventiende-eeuws huis met erker en heeft een eenvoudige betimmerde hoofdingang en bijzonder fraaie Lodewijk XV daklijst met gebeeldhouwd fries en rijk bewerkte consoles. Het voordakschild heeft loden hoekkepers en nokbedekking en wordt verlevendigd door vaasvormige pinakels en dakvensters. De eerste vermelding van dit huis is van 1623. Dit brede huis is tot stand gekomen door de samenvoeging rond 1760 van twee zeventiende-eeuwse huizen, bij welke gelegenheid de voorgevel is vernieuwd. We zien niet alleen de fraaie achttiende-eeuwse voorgevel met zijn erker, omlijste voordeur en hoofdgestel met gesneden consoles en de mooie dakpartij. Wie naar achteren gaat en door de Zalmsteeg naar de achterzijde loopt, kan aan de Wijnstraat nog de oorspronkelijke twee huizen herkennen.

Het genoemde huis was vroeger bekend als Westhavenplaats, eerst als nummer 84 en later nummer 92. Vanaf de sloop van het Verkooplokaal in 1936 aan de Bovendayer werd dit Westhavenkade. De ingang van no 9 is eigenlijk aan de Zalmsteeg. Dit huisnummer is alhoewel wat vaag, nog goed te zien aan het begin van de Zalmsteeg. Heel vroeger stond trouwens de Westhavenplaats gewoon bekend als Havenplaats.

In maart 2017 verscheen een boekje over Westhavenkade 10 in de serie van ’t Hof naar ’t Hoofd. Dit is geschreven door Aad den Hoedt. De basis was een verhaal wat ik indertijd geschreven heb bij de opening van restaurant Westkaai. Dat verhaal was recent nog steeds ergens op internet te vinden. Bij Jan Anderson is het boekje van Aad den Hoedt nog steeds te koop.

Nadat de laatste horeca gelegenheid “van Dalen” het pand heeft verlaten is het nu omgebouwd naar appartementen. En de spreuk? Die zou er voor eeuwig op moeten blijven. Bij eventuele verkoop zou dat bij de notaris vastgelegd moeten worden.