Het kunstwerk op de foto staat op de Maasboulevard. Het valt niet heel erg op en het ziet er van verschillende posities anders uit. Het kunstwerk heeft de naam “Compositie” met de subtitel “Vliegend Paard” en is van de Limburgse kunstenaar Arthur Spronken.
Het complete verhaal kunt u lezen door te dubbelklikken op "COMPOSITIE OP DE MAASBOULEVARD - VLIEGEND PAARD"of "hier"
We gaan eens kijken wat we ervan kunnen vinden, waarbij we uiteraard gebruik maken van de informatie van Henk Horsten. Het beeld is gemaakt van brons, het is 2,5 meter hoog en 3 meter breed. Het staat op een 3 meter hoge sokkel. De subtitel “Vliegend Paard” lijkt op Pegasus uit de Griekse Mythologie. Het woord Pegasus komt echter nergens in een beschrijving voor. Het beeld is in 1970 geplaatst. Het was een jaar eerder door de toenmalige kunstmestfabriek E.N.C.K. aangeboden aan de Gemeente Vlaardingen. De E.N.C.K. werd later Windmill en nog later Hydro Agri. Het was aangeboden ter gelegenheid van het afscheid van hun president-directeur Ir. W.A. den Bakker. Het was eigenlijk nog eerder aangeboden. Dat was ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de E.N.C.K. Maar er was vertraging zoals overleg over de plaats waar het zou kunnen worden geplaatst. Bij het afscheid van Ir den Bakker was er pas overeenstemming, ook met Arthur Spronken, de kunstenaar. Spronken had diverse plaatsen in Vlaardingen bekeken. Uiteindelijk gingen zowel Spronken, de E.N.C.K. en de Gemeente Vlaardingen akkoord en had iedereen vrede met de aangewezen plek op de Maasboulevard.
Wie was Arthur Spronken? En waarom zou hij zo’n beeld van een vliegend paard maken? Arthur Jan Elisa Spronken was op 20 juli 1930 geboren in het Limburgse Beek. Hij is nog niet zo lang geleden overleden, op 5 april 2018 in Sittard. Zijn vader, Jan Nicolaas Spronken was sigarenfabrikant. Zowel zijn vader als grootvader waren paardenliefhebbers wat een grote invloed had op Arthur. Ook Paul Schmallbach, een vriend van de familie, had een grote invloed op hem. Daarvoor fietste hij elke woensdagmiddag 70 km om naar hem toe te gaan. Paul Schmallbach exploiteerde een steengroeve wat hij combineerde met beeldhouwen. Het was de bedoeling dat Arthur Spronken in de voetsporen zou treden van zijn vader in de handel, maar de bezoeken aan Smallbach deed hem beslissen om beeldhouwer te worden en hij ging vervolgens naar de kunstnijverheidsschool in Maastricht. Na zijn studie ging hij een jaar naar Milaan waar hij les kreeg van een specialist van paarden in de beeldhouwkunst. Eerst gebruikte hij voornamelijk hout en na 1961 werd dat brons. Een aantal van zijn vijf kinderen werden ook kunstenaars. Hij woonde met zijn gezin op zijn landgoed Varpullan in Kelmond, een gehucht bij het dorp Geverik, onderdeel van de gemeente Beek.
Mijn eerste kennismaking met het beeld was alweer jaren geleden toen het mij de indruk gaf dat het beeld was gesponsord door het blad Playboy. De vleugels van de beeld leken wel op de oren van de Playboy-konijntjes. Gelukkig was het bij nader inzien toch anders. Al geeft het beeld bij verschillende invalshoeken wel steeds een andere indruk. Maar dat geeft dan weer een extra dimensie aan het beeld.
Men heeft er in 1970 rekening mee gehouden dat er regelmatig hoog water in de rivier zou zijn. Het beeld staat op een verhoging en met de sokkel van 3 meter hoog zal het “vliegend paard” niet snel onder water staan. Dat is met het steeds vaker voorkomende hoge water wel een geruststelling. Het beeld staat netjes, hoog en droog aan de Maasboulevard op een soort pleintje waar men op de bankjes niet alleen naar de voorbijgaande schepen, maar ook naar het beeld kan kijken.