foto: Laila Haidari met twee zussen voor het Geuzenmonument

De uitreiking van de Geuzenpenning was in 2024 weer op 13 maart 2024.

Dit jaar was de laureaat Laila Haidari uit Afghanistan.

Voor het verslag en het verdere verhaal, klik op "Lees Meer"of "hier"

UITREIKING GEUZENPENNING 2024

De jaarlijks uitreiking van de Geuzenpenning en herdenking van het Geuzenverzet wordt in Vlaardingen sinds 1987 in ere gehouden. Dit jaar was de laureaat Laila Haidari uit Afghanistan. Een bijzondere vrouw in het land van de Taliban. Traditioneel wordt de herdenking en de uitreiking gedaan op de begraafplaats Emaus, op de Markt bij het stadhuis en in de Grote Kerk. Het begint met een korte plechtigheid op het Emaus. Voorafgaand is er al een leerlingenbijeenkomst geweest op het stadhuis en een persconferentie. Na de plechtigheid op het Emaus is er een wandeling van Vrede en Vrijheid van de begraafplaats naar de Markt. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt toepasselijke muziek tijdens de wandeling. Aangekomen op de Markt stelt het Orkest Koninklijke Luchtmacht zich op naast de trappen van het stadhuis. De minuut stilte, aangegeven door de trompettist is altijd indrukwekkend. Fatima Lahdi droeg een gedicht voor in het Farsi, de taal van Afghanistan. Daarna was er een voorstelling door leerlingen van het VOS. Dit doen de leerlingen van het VOS jaarlijks omdat zij het moment hebben geadopteerd.

foto: voorstelling door leerlingen van het VOS

De leerlingen droegen een krans naar de voeten van het Geuzenmonument. Verder werden kransen gelegd door Lilian Gonçalves en Paul de Ranitz van de Stichting Geuzenpenning, Burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Bart Bikkers namens de gemeentebesturen van Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Rotterdam, de Laureaat Laila Haidari, Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen en diverse andere organisaties.

foto: Burgemeester Bert Wijbenga en wethouder Bart Bikkers bij de kranslegging

Het was al eerder bekend gemaakt dat Prinses Margriet de Geuzenpenning zou uitreiken aan de Laureaat. Prinses Margriet arriveerde keurig op tijd in een Audi met een AA-kenteken voorafgegaan door twee Politiemotoren. Zij werd vriendelijk ontvangen door Burgemeester Wijbenga en Commissaris van de Koning de heer Jaap Smit die haar naar het stadhuis begeleiden. Een van de fotografen dacht de aandacht te trekken door haar “Majesteit” te noemen in plaats van “Koninklijke Hoogheid”. Maar ze reageerde wel. Het zal wel vaker gebeuren.

foto: Burgemeester Bert Wijbenga en Commissaris van de Koning Jaap Smit

foto: Burgemeester Bert Wijbenga ontvangt Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet

 

Na enige tijd ging de delegatie van het stadhuis naar de Grote Kerk om de plechtigheid van de uitreiking bij te wonen. Voorafgegaan door Louise Laheij, de ceremoniemeester liepen Laureaat Laila Haidari, Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Burgemeester Bert Wijbenga, Prinses Margriet, de commissaris van de Koning, Thomas Erdbrink en Gijs van Lookeren Campagne langs de saluerende zeekadetten.

foto: de trotse Burgemeester

foto: Lilian Gonçalves met Prinses Margriet en Laila Haidari met het toekenningsbesluit

In de kerk sprak Lilian Gonçalves-Ho Kang You een welkomstwoord uit. In de toespraak vertelde zij dat het eerste dat Laila Haidari in Vlaardingen deed was een wandeling maken. Iets wat zij in Afghanistan niet zomaar meer kon doen. Er was een toespraak van journalist Thomas Erdbrink. Thomas Erdbrink heeft de TV-serie “Onze man bij de Taliban” gemaakt. Na voorlezen van het toekenningsbesluit van Lilian Gonçalves werd de Geuzenpenning door Prinses Margriet omgehangen. In het toekenningsbesluit staat waarom Laila Haidari de Geuzenpenning 2024 kreeg. Na een film over Afghanistan kwam de toespraak van de Laureaat. Die was volledig in het Afghaans. Alhoewel al wat ingekort was het toch een behoorlijke toespraak. Voor de aanwezigen was er gelukkig een Nederlandse vertaling op iedere stoel. Na deze toespraak volgde applaus.

Foto: Burgemeester in de marmeren hal van het stadhuis

Vlaardings Mannenkoor Orpheus zong samen met het Koninklijk Schiedamse Mannenkoor Orpheus een aantal liederen. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht zorgde voor de muzikale omlijsting. De film over Afghanistan van Ruud Stapel was ook indrukwekkend. Zo bleek 10 procent van de Afghanen verslaafd aan drugs. Er werd een gedicht voorgedragen door Tania Akefi. Zij is geboren in Afghanistan en getogen in Nederland. Ook een gedicht van Isa Poel: “Wat als dromen je enige hoop is”. Zij heeft dit zelf geschreven. Organist Aad Zoutendijk begeleidde het zingen van Psalm 43: 1 en 4 en vervolgens de twee coupletten van het Wilhelmus. Daarmee was de plechtigheid beëindigd.

Maar wie is nou Laila Haidari?

Laila Haidari is in 1978 geboren in een Afghaans gezin in Pakistan. Toen ze een baby was, vluchtte haar familie naar Iran. Haidari, een kindbruid, trouwde op 12-jarige leeftijd met een islamitische geestelijke. Ze kreeg haar eerste kind op 13-jarige leeftijd. Nadat haar man haar toestond religieuze lessen te volgen, begon Haidari in het geheim andere vakken te studeren. Haidari scheidde van haar man toen ze 19 jaar oud was. Volgens de islamitische wet bleven de drie kinderen van het echtpaar bij hun vader. Haidari heeft zich steeds ingezet voor het beschermen van de rechten van vrouwen. Ze studeerde Perzische literatuur, psychologie en theologie. Ook is Haidari een filmmaker en dichter. Haidari verhuisde in 2009 naar Afghanistan. In Kabul vond ze haar broer, Hakim, die onder de Pul-e-Sokhta-brug woonde met honderden andere drugsverslaafden. Haidari richtte in 2010 een baanbrekende verslavingskliniek op. Het centrum werd door de eerste klanten Mother Camp genoemd. Haidari was ook eigenaar van Taj Begum, een levendig restaurant in Kabul dat Mother Camp financierde en waarvan het bedienend personeel bestond uit herstellende verslaafden uit de afkickkliniek. Nadat de Taliban in 2021 aan de macht kwamen in Afghanistan, werd het restaurant door gewapende mannen en de lokale bevolking vernield. Kort na de vernieling heeft Laila een onderwijs- en ambachtscentrum opgericht in Kabul, het Mother Education Centre. Meisjes en vrouwen kunnen hier een inkomen verdienen.

"Ik wil niet dat Afghaanse meisjes hun kennis vergeten en dat we over een paar jaar weer een analfabete generatie hebben", zei Haidari

Foto: Laila Haidari met haar familie

foto: Laila Haidari, leureaat Geuzenpenning 2024

Er was na afloop nog een bijeenkomst voor genodigden op het stadhuis. Maar waar het VrijwilligersNieuws traditiegetrouw wel aanwezig was als journalist/fotograaf bij de uitreiking, was er geen uitnodiging voor deze speciale bijeenkomst. Dankzij Marla van de Weerd-de Wilt, dochter van Geus Maarten de Wilt en betrokken bij de organisatie, kwam het toch goed. Zo kon speciaal voor het VrijwilligersNieuws nog een paar bijzondere foto’s gemaakt worden.

Het is ondertussen gebruikelijk in het VrijwilligersNieuws een aantal foto’s te plaatsen die niemand anders heeft. Speciaal voor het VrijwilligersNieuws poseerde Laila Haidari met twee zussen bij het Geuzenmonument.

Een mooi moment voor het monument.